Een kennis vroeg me deze theedrager te maken. Een super leuk cadeau om te geven en heel simpel op te maken. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik dit handige steigerhouten theerekje heb gemaakt.

Benodigdheden

Materiaal

Gereedschap

Bepaal de afmetingen

Bepaal eerst de afmetingen. In mijn geval mocht de theedrager maximaal 29 cm breed zijn en ongeveer 12 cm diep. De hoogte mocht niet meer dan 29 cm zijn. Het voorbeeld wat mij was toegestuurd was van steigerhout dus ik heb een hoogte aangehouden van één steigerplank, ongeveer 20 cm. Prima maat voor twee lagen theepotjes! Omdat aan de zijkant een haakje komt voor een maatlepel voor losse thee, houden we een totale breedte van 25 cm aan voor het plankje.

Steigerhout op maat zagen

Omdat ik een kleine werkplaats heb kan ik een hele lengte steigerplank niet in één keer op mijn afkortzaag plaatsen. Daarom teken ik twee keer circa 27 cm af en zaag grof op lengte met de cirkelzaag. Dit hoeft nog niet netjes op maat, want dan doen we dadelijk met de afkortzaag.

Met behulp van mijn zelfgemaakte zaagliniaal zaag ik één van de plankjes in lengterichting door de helft, zodat twee werkstukken ontstaan van ongeveer 10 cm breed en 27 cm lang. Deze twee stukken worden de horizontale plankjes.

Met behulp van een no. 62 Low Angle Jack schaaf schaaf ik een klein stukje van één van de twee delen, zodat ze beiden even dik zijn. Dit kan praktisch met elke schaaf, of gebruik een tafelzaag en zaag ze in één keer goed op maat. Let wel op dat je bij beide werkstukken één ruwe zijde over houdt voor aan de zichtzijde.

Nu kunnen alle drie de werkstukken tot dezelfde lengte worden gezaagd. Omdat de stukken grof op maat zijn gezaagd met een cirkelzaag zagen we eerst van alle stukken één zijde haaks ten opzichte van één lange zijde.

Teken daarna 25 cm af met en potlood of markeermes. Omdat we meerdere keren dezelfde lengte willen gaan zagen zetten we een aanslag op een vaste afstand van het zaagblad. Met de huidige opstelling vind ik het het makkelijkste om het zaagblad op het werkstuk te brengen en uit te lijnen met de afgetekende lijn. Zet daarna het werkstuk vast met de klem van de afkortzaag en gebruik een reststukje hout en een lijmklem als aanslag.

Daarna kunnen we alle drie de werkstukken op dezelfde maat afkorten.

Een freesmal maken

Elke horizontale plank krijgt een kleine uitsparing aan de bovenzijde waar de theepotjes in kunnen worden gezet. Dit is niet per se nodig, maar voegt wel een mooi detail toe aan de steigerhouten theedrager. Bovendien blijven de potjes er dan beter in staan. Om de juiste vorm erin te krijgen gaan we een freesmal maken van triplex. Zorg ervoor dat de dikte van je triplex groter is dan de hoogte van je kopieerring.

Hoe gebruik je een kopieerring

Stem de grootte van de sparing af op de potjes die erin moeten komen. Ik heb een verfblik aangehouden die overeen kwam met gewenste afmetingen.

Een 7-gatenboor, decoupeerzaag en vijl maken snel werk van de sparing in de freesmal. Let op: de daadwerkelijke uitsparing wordt kleiner dat de sparing in de freesmal. Om precies te zijn zoveel kleiner als de helft van het verschil tussen de diameter van de buitenzijde van de kopieerring en de diameter van je freesbit. Heb je bijvoorbeeld een kopieerring van Ø10 mm en een freesbit van Ø8 mm dan wordt je uitsparing in je werkstuk ((10-8)/2=) 1 mm kleiner.

De uitsparing frezen

Plak de freesmal met dubbelzijdige tape op de bovenzijde van het werkstuk waar je de sparing uit wilt frezen. Stel de gewenste freesdiepte in op je bovenfrees en frees deze diepte in twee of drie stappen. De afwerking is veel netter als je het in verschillende stappen doet en bovendien is het veiliger. Ik heb 5 mm diep gefreesd in twee stappen.

Schuren

Nu het project nog uit losse werkstukken bestaat is het een mooie gelegenheid om alles te gaan schuren. Ik heb alleen een korrel 180 gebruikt zodat er geen scherpe randen meer overblijven. De ribben van de lijmzijde van de horizontale plankjes heb ik niet geschuurd, zodat de aansluiting met de achterzijde mooi strak is. Door de kleur van de randen van het steigerhout weg te schuren krijg je een mooi stoer contrast.

Schroefhaak en leren handvat

Nog twee laatste taken voordat we het geheel aan elkaar kunnen verlijmen: De schroefhaak aan de zijkant en het leren handvat aan de bovenzijde. Het boorgat voor de schroefhaak moet zo groot zijn als de kern van de schroefdraad. In mijn geval was dat Ø3 mm. Boor met een boormachine een gaatje in de zijkant tot de juiste diepte.

Mijn handvat komt uit een oude zwarte leren riem. Gebruik een hobbymes en een rechte liniaal of stukje triplex om een strook leer uit de riem te snijden De afmetingen van deze strook heb ik op het oog gedaan. De uiteinden van de strook zijn schuin afwerkt voor wat detail aan het geheel.

Bevestig het handvat met spijkertjes op de bovenzijde van het werkstuk. Ik heb vier messing spijkertjes met een ronde kop gebruikt. Dat kleurt goed bij het zwarte leer.

De plankjes aan de achterzijde verlijmen

Op naar de laatste stap! Breng lijm aan op het werkstuk en verspreid het met een kwastje, of gewoon lekker met je vingers! Wel even je vingers afdoen anders zit alles onder. Lijm eerst het onderste plankje tegen de achterzijde en zet het geheel rechtop, zodat je de bovenzijde van je werkbank als vlakke referentie kunt gebruiken. Draai de lijmklemmen eerst heel licht vast, zodat je het werkstuk nog op de juiste plaats kunt schuiven. Daarna kun je de lijmklemmen verder aandraaien, totdat er rondom wat lijm wordt uitgeperst. Vast is vast, je hebt echt geen 500 kg klemkracht nodig om tot een sterke lijmverbinding te komen.

Tot slot hetzelfde kunstje voor het bovenste plankje. Gebruik een combinatiehaak of rolmaat om de afstand tot aan de bovenzijde van uit te lijnen. Ook weer eerst de klemmen licht aandraaien, zodat je nog wat laatste verschuivingen kunt verrichten en daarna verder aandraaien. Voordat je aan de koffie gaat is het goed om nog even wat lijmresten te verwijderen met een vochtige doek of een oude beitel.

Eindresultaat

En zo heb je ineens een steigerhouten theerekje gemaakt! Leuk voor in huis, of voor in een café of restaurant.


2 reacties

Ron Schapendonk · november 1, 2020 op 9:30 am

Mooi en duidelijk beschreven. Een amateur klusser kan hier zeker mee uit de weg.
Ook goed te zien is, dat je wel het juiste gereedschap in je arsortiment moet hebben
👍👍

Jolanda · november 16, 2020 op 8:56 pm

Heel erg bedankt Remco voor mijn Theehuisje 😉
Ben er heel erg blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *