Het leuke van dit soort kleine projecten is dat je er meerdere kunt maken in een avond of weekend en je hele familie, vrienden of klantenkring er blij mee kunt maken. Bovendien heb je niet veel gereedschap nodig voor het maken van je eigen houten kerstboom!

Benodigdheden

Materiaal

Gereedschap

Bepaal de hoogte van je kerstboom

Steigerhout is ideaal voor dit soort kerstbomen. Je hoeft ze alleen licht op te schuren en dan hebben ze meestal al genoeg uitstraling om ze te kunnen gebruiken. Maar je kunt natuurlijk elke houtsoort gebruiken die je voorhanden hebt.

Ga je met steigerhout aan de slag dan is een veel voorkomende lengtemaat 2,5 meter. In dit voorbeeld heb ik uit een steigerplank van 2,5 meter drie kerstbomen gehaald met lengtes 60, 80 en 100 cm. Dan heb je een leuk setje van drie verschillende lengtes.

Teken je gewenste lengte af op een plank en zaag deze op maat. Het is belangrijk dat ten minste één uiteinde van elke plank haaks is ten opzichte van de lengte, zodat je deze als voet kunt gebruiken. Gebruik hiervoor een afkortzaag en of zaag secuur met een handzaag of cirkelzaag.

Zaag op maat met een cirkelzaag

Schets de contouren

Een kerstboom zonder takken is geen boom, dus die gaan we schetsen. Gebruik potlood, zodat deze naderhand nog weg te schuren is. Ik heb alles uit de hand en op gevoel geschetst, maar je kunt het hier zo gek maken als je zelf wilt. Wat mij betreft mag zo’n kerstboom een natuurlijke uitstraling hebben, dus 100% symmetrie was voor mij geen absolute noodzaak. Wel is het makkelijk om een hartlijn in de lengterichting van de plank te tekenen als hulplijn voor je schets. Hieronder zomaar een paar verschillende ideeën. Hieruit blijkt maar weer dat subtiele verschillen veel invloed kunnen hebben op de uiteindelijke uitstraling.

Vormideeën houten kerstboom

Zaag de vorm

Zaag nu met een decoupeerzaag over je uitgetekende lijn. In principe kan dit met bijna elke decoupeerzaag, maar het scheelt echt heel veel als je een betere kwaliteit zaagblad gebruikt. Ik gebruik de Bosch BiM Hardhout en dat verschil merk je echt.

Daarnaast is het van belang dat je je werkstuk op een stevige manier kunt vastzetten. Dat zaagt niet alleen veel effectiever maar het is ook veel veiliger. Ik gebruik hiervoor lijmklemmen die ik door mijn werkbank steek.

Schuren

Voordat we de pootjes gaan verlijmen is het handig eerst de gehele boom op te schuren. Een schuurmachine maakt hier snel werk van, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Zorg ervoor dat alle scherpe randjes weg zijn. Ik ben gelijk met een korrel 240 van start gegaan. Zo voelt het hout wel glad aan, maar behoudt het de grovere structuur van het steigerhout, wat de natuurlijke uitstraling van de boom ten goede komt.

De pootjes verlijmen

Het mooie aan dit ontwerp is dat je de reststukken die je hebt overgehouden van het uitzagen van te takken kunt hergebruiken als pootjes. Hiervoor moet je alleen één zijde haaks afzagen. Kijk zo!

Bouwtekening pootjes kerstbomen

Ondanks dat de lijmverbinding niet zoveel te verduren krijgt geeft ruw hout op ruw hout niet zo’n goede hechting. Schaaf daarom eerst de lijmzijde van het pootje schoon en vlak met een handschaaf.

Daarna heb je een paar keuzes voor het verlijmen van de pootjes. Omdat de pootjes zijn afgerond aan de buitenzijde, is het lastig om hier op een juiste wijze klemkracht loodrecht op de lijmverbinding te verkrijgen en tegelijkertijd de pootjes op z’n plaats te houden. Ik heb uiteindelijk gekozen om alleen tape te gebruiken. Dit geef niet zo veel klemkracht, maar houdt de werkstukken wel goed op zijn plaats terwijl de houtlijm uithardt. Ik heb geen uitvoerige tests uitgevoerd, maar vooralsnog houden de boompjes het prima en is er nog geen enkele teruggestuurd.

Je eigen houten kerstboom!

En zo kun je de kerst weer doorkomen. Leuke en snelle decoraties om zelf te maken. Veel plezier!

Maak je eigen houten kerstboom

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *