Een winkelhaak, blokhaak, schrijfhaak of combinatiehaak is een ideaal en onmisbaar stuk gereedschap voor praktisch elke houtbewerker of doe-het-zelver. Maar hoe waardevol is zo’n haak nu als hij helemaal niet haaks is en dus geen 90 graden? Voor wat grof aftekenwerk is dat prima, maar voor het precisiewerk is hij dan compleet waardeloos. De grote vraag is natuurlijk, hoe controleer nu of zo’n winkelhaak wel haaks is? Dat is eigenlijk heel makkelijk!

Hoe controleer je of je winkelhaak haaks is?

 1. Neem een paneel met een rechte zijde

  Neem een paneel, bijvoorbeeld multiplex of MDF waarvan je zeker weet dat een zijde 100% recht is. Als je in de bouwmarkt of houthandel zo’n paneel koopt dan kun je redelijkerwijs aannemen dan de zijden recht zijn.Neem een plank met een rechte zijde

 2. Teken een lijn haaks op de rechte zijde

  Teken met een dun potlood en je winkelhaak een lijn haaks ten opzichte van deze rechte zijde. Gebruik een markeermes of hobbymes als je nog nauwkeuriger wilt zijn.Teken een lijn haaks op de rechte zijde van de plank

 3. Draai de winkelhaak om en teken nog een lijn direct naast de vorige

  Draai de winkelhaak om teken nog een lijn direct naast deze vorige lijn, met een paar mm tussenruimte.Draai de haak om en teken een tweede lijn

 4. Als de lijnen parallel lopen is je winkelhaak haaks

  Controleer of de lijnen mooi evenwijdig aan elkaar lopen. Als ze op het oog evenwijdig aan elkaar lopen, dan kun je aannemen dat hij voldoende haaks is voor de meeste houtbewerking werkzaamheden die je ermee wilt gaan doen.Controleer of je winkelhaak haaks is

Maar wat als mijn haak geen 90 graden is?

Het zou niet mogen, maar het kan natuurlijk zo zijn dan je haak geen 90 graden is. Wat nu? Dan heb je een paar opties.

 • Als je een premium haak gekocht hebt, dan heb je over het algemeen garantie op de nauwkeurigheid. Ga vooral niet zelf proberen je haak aan te passen, maar neem contact op met de leverancier en stuur hem terug. De duurdere merken hebben langere garantietermijnen.
 • Een combinatiehaak heeft een verstelbare diepteaanslag. Bij het vastdraaien van deze aanslag vergrendelt de liniaal zich tegen twee punten. Bij de goedkopere varianten is deze aanslag gemaakt van een relatief zachte metaalsoort (bijvoorbeeld aluminium), waardoor deze twee punten bij gebruik kunnen slijten, en de combinatiehaak vervolgens niet meer haaks is. Als je de liniaal verwijderd kun je met een fijne vijl deze punten afvijlen waardoor je de haaksheid kunt afstellen. Doe dit in kleine stapjes en controleer steeds of je verbetering ziet.
 • Gebruik je haak niet meer voor precisiewerk, maar alleen nog maar voor het grove aftekenwerk. Ik heb een goedkope winkelhaak die ik absoluut niet vertrouw en deze gebruik ik meestal voor het aftekenen van laminaat bij het leggen van een vloertje of voor het grof afkorten van planken, nog voordat ze op maat worden gemaakt.
 • Koop een nieuwe winkelhaak. Klinkt voor de hand liggend, maar soms misschien wel de beste optie. Als je vierkante constructies maakt zoals kasten en doosjes, is er niets zo erg als verbindingen niet netjes aansluiten. Als je een winkelhaak hebt die niet 90 graden is maar bijvoorbeeld 89,5 graden, dan heb je na 4 zaagsnedes een totale afwijking van 2 graden.

Succes met aftekenen!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *