We houden ons met z’n allen natuurlijk braaf aan de corona regels, dus dat betekent ook dat we thuiswerken waar dat mogelijk is. Een degelijke inrichting van je werkplek is niet alleen goed voor je werkhouding, maar het kleedt je werkplek ook nog aan.

In deze post laat ik zien hoe ik een monitorstandaard heb gemaakt voor mijn thuiswerkplek. Het is maar een klein projectje, maar er zitten wel wat leuke handgemaakte houtverbindingen in.

Benodigdheden

Materiaal

  • Balkhout voor het onderstel, ik heb wel restjes vurenhout gebruikt
  • 20 x 30 cm Eiken blad
  • Grondverf
  • Lakverf
  • Houtlijm
  • Houtafwerking

Gereedschap

Hout voor onderstel op maat maken

Ik ben begonnen met het onderstel. Hiervoor heb je 4 poten, 2 lange latjes voor de lengte van het tafeltje en 2 korte latjes voor de diepte van de tafel.

De poten zijn ongeveer 10 cm lang. Hiervoor heb ik eerst 1 balk afgekort op 60 cm en daarna met de vlak- en vandiktebank op de juiste afmetingen in doorsnede gemaakt. Het begin en einde van de balk heeft na verwerken vaak niet over de gehele lengte dezelfde doorsnede afmetingen, maar er zit een kleine dikteverschil aan het begin en einde van de balk. Dit heet ook wel ‘snipe’. Bij een zeer goed afgestelde machine is dit minimaal of niet aanwezig, maar in mijn geval heb ik dat wel. Dit los je simpelweg op door met een langer werkstuk te beginnen en daarna zaag je dat stukje er gewoon vanaf.

hout vlakschaven

Omdat de poten 10 cm lang zijn en de balk 60 cm, heb je bijna 10 cm speling aan elke zijde. Nadat ze door de vlak- en vandiktebank zijn gegaan heb ik ze met een afkortzaag afgekort op ongeveer 10 cm per stuk. De exacte afmeting is niet zo belangrijk, als ze alle 4 maar even lang zijn, anders staat je standaard straks scheef.

Daarna de latten die de poten aan elkaar verbinden. Zorg ervoor dat de doorsnede van deze latten ook goed haaks en parallel is. Als je een project begint met hout dat niet haaks is, dan krijg je dat bijna niet meer goed gemaakt. Het loont dus om hier aan het begin van het project voldoende tijd aan te besteden.

haaks hout

Let erop dat de latten van de voor- en achterzijde exact even lang zijn en dat de latten van de zijkant even lang zijn.

Wat als ik geen vlak- en vandiktebank hebt?

Geen probleem! Gewoon balkhout kopen dat wel gelijk de juiste afmetingen heeft. Ik had nog een restje vurenhout liggen dat 44 x 44 mm was. Prima hout voor dit project, maar veel te dik.

En anders kun je je hout ook met een handschaaf op maat maken. In deze video geeft Matt Estlea hier een zeer uitgebreide uitleg over. Heb ik veel van geleerd!

Onderdelen markeren

Nu heb je als het goed is 4 poten, 2 lange latjes en 2 korte latjes. Tijd om ze te markeren, want alles lijkt op elkaar. Zet de 4 poten tegen elkaar en teken een grote driehoek op de bovenzijde van de poten. Deze driehoek kan als het goed is maar op 1 manier terug in elkaar.

driehoek markering poten

Markeer daarna per poot en per latje een “face side” en een “face edge” en gebruik deze markeringen altijd als referentie voor het aftekenen van je verbindingen.

face side face edge hout

De onderdelen van het onderstel wordt met behulp van zwaluwstaartverbindingen aan elkaar verbonden. Geef elke verbinding een unieke code. Gebruik voor de “staartzijde” op het latje en de “gatzijde” op de poot dezelfde code. Dus “staart 1” pas straks in “gat 1”.

markeringen zwaluwstaart verbinding

Zwaluwstaarten aftekenen

Markeer met een kruishout of kruisstaal de lengte van de zwaluwstaart rondom de latjes van het onderstel en schrijf met behulp van een zwaaihaak of zwaluwstaartmal de hoek van de zwaluwstaart af. We zagen eerst de staarten, daarna gebruiken we de staarten zelf om het gat te markeren op de poten.

Zwaluwstaarten zagen

Een zwaluwstaart is door de V-vorm een sterke verbinding. Voor een goed passende verbinding is het echter niet eens zo belangrijk dat je die hoek perfect zaagt. Het is wel van belang dat je loodrecht zaagt anders past de staart niet mooi in het gat. Op de volgende afbeelding zie je twee zwaluwstaarten waarvan de hoek van de staart allebei perfect is gezaagd, maar de rechter staart niet haaks is ten opzichte van de voorzijde. En dan past de verbinding niet meer mooi.

Zwaluwstaart haaks zagen

Zaag tot aan de markeerlijn en gebruik beitels voor het laatste stukje precisie werk. Beitel nooit teveel in één keer weg, maar doe het beetje bij beetje.

Zwaluwstaart zagen

Gat van de zwaluwstaart aftekenen

Gebruik een beitel om een klein V-groefje in de onderzijde van de staart te maken, tegen de aansluiting met de markeerlijn aan. Met deze groef kun je de staart gemakkelijk vergrendelen op de bovenzijde van het gat en dan weet je zeker dat de verbinding goed aan sluit.

Markering zwaluwstaart v groef

Klem een poot in de bankschroef en plaats de zojuist gezaagde staart op de poot met het corresponderende gatnummer en teken de contouren van het gat af met een markeermes. Een potlood is niet nauwkeurig genoeg. Een strakke pasvorm is belangrijk voor een sterke verbinding.

Neem de hoogte van een latje over met een kruisstaal en markeer deze afstand op de zijde van de poot. Dit is de hoogte van het gat. Gebruik een blokhaak en een markeermes om de hoogte van het gat te markeren en deze lijnen met elkaar te verbinden.

markeringen zwaluwstaart

Zwaluwstaart gat zagen

Gebruik een combinatie van een handzaag en beitels om het materiaal in het gat te verwijderen. Neem de tijd en werk nauwkeurig tot de markeringen.

hout beitelen

Als alles nauwkeurig is afgetekend zouden de verbindingen in elkaar moeten passen.

Zwaluwstaart verbinding

Poten afschuinen

De poten krijgen wat meer detail door de onderzijde af te schuinen met een 45 graden fasefrees.

Hout afschuinen

Tafelblad verbinding zelf maken

De onderdelen van het onderstel zijn nu zo goed als klaar, maar we moeten nog iets bedenken om het tafelblad te verbinden aan het onderstel. Meestal doe ik dit met ijzeren plaatjes, maar ik vond dit een leuke aangelegenheid om ze zelf te maken van hout. Niks bijzonders. Drie kleine blokjes met verzonken boorgaten. De boorgaten zijn zodanig groot dat de schroeven enige speling hebben. Het is maar een kleine tafelblad, maar je moet altijd rekening houden met het krimpen en uitzetten van massief hout.

Houten tafelverbinders

Onderstel verlijmen

Het verlijmen van het onderstel is vrij gemakkelijk. Als je de zwaluwstaarten goed gezaagd hebt, heb je er namelijk geen lijmklemmen voor nodig. Breng wat lijm aan in de gaten van de verbindingen en zet het onderstel in elkaar.

Tafel onderstel verlijmen

Controleer nog wel even de diagonalen van het onderstel, zodat je zeker weet dat alles haaks is. Als dat niet zo is, dan kun je het nu nog aanpassen door in de richting van de langste diagonaal druk uit te oefenen met je handen of een lijmklem.

Schuren en schilderen

Ik had net een bureau gemaakt voor mijn thuiswerkplek waar dit monitorstandaard bij moest passen. Dit bureau heeft een eiken blad en een donkergrijs onderstel, en dat wilde ik het kopiëren in het klein. Nadat ik het onderstel rondom heb opgeschuurd tot korrel 180 en alle scherpe randjes weg zijn heb ik het geheel voorzien van 1 laag grondverf en 3 lagen lakverf.

Hout schilderen

Eiken blad

Het eiken blad is het wat mij betreft het pronkstuk van het standaard, maar stelt eigenlijk niet zoveel voor om te maken. Zaag het eiken blad op maat met een cirkelzaag of afkortzaag. Schuin alle randen af met een 45 graden fasefrees en schuur alles op tot een fijne korrel (180 tot 240).

Tafel niet afgewerkt

Daarna kun je het blad afwerken met een afwerking naar keuze. Ik heb Rubio Monocoat Pure toegepast. Dit is een hardwas olie. Ik heb het nu een paar keer gebruikt op eikenhout en vind het resultaat heel mooi. Een veel goedkopere variant is gekookte lijnzaadolie. Olie is heel mooi voor het uiterlijk van het hout maar beschermt het hout nauwelijks. Het is dus niet zo’n geschikte keuze voor keukenbladen, eettafels of badkamermeubilair, maar prima voor een monitorstandaard als deze.

Voila!

En zo had ik een monitorstandaard voor mijn thuiswerk plek. Ben er blij mee en kan met de juiste werkhouding aan 2021 beginnen!

Eikenhouten monitor standaard
Eikenhouten monitor standaard

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *